čtvrtek 16. prosince 2010

Úprava srsti u Cotonka

Konečně nastal ten vytoužený okamžik a vy jste si domů přinesli malou chlupatou kuličku a těšíte te, kolik radosti vám přinese. Od chovatele jste určitě  vybaveni spoustou rad a doporučení, jak se o štěnátko starat, jak ho vychovávat, učit hygieně atd. Součastí každého odběru štěňátka by samozřejmě měly být i rady o péči a udržbu srsti, která je u cotonka také velmi důležitá. Protože rad, jak pečovat o cotonka je bohužel velmi málo  a majitelé kolikrát tápou, jak a co používat za kosmetiku, jak udržovat srst, rozhodla jsem se udělat tento blog a shrnout do něho pár doporučení a rad, které se třeba můžou v budoucnu někomu hodit.

Péče o srst u štěňátka
Princess Diana Ráj Karpat


Péče o srst malého štěňátka není tolik náročná, ale rozhodně neznamená, že se má podcenit. Štěňátka od nás odchazejí vykoupaná se základními návyky na koupaní a samozřejmě hřeben, kartáč a fén. Je jen na majitelích, jak budou dodržovat námi udané rady. Každopádně doporučuji štěnátko tak do 4 měsíců věku koupat zhruba co 3-4 týdny. Na koupání je vhodné používat ty nejjemnější šampony, mně se osvědčila značka All System a to Jemný šampon s kondicionerem a nebo šampon Day to Day od firmy Chris Christensen a kondicionér Day to Day. Jsou velmi jemné a srst nevysušují, neničí a dají se používat každý den. Nedoporučuji používat jakékoliv marketové šampony, nebo vybělovací šampony, které dokáži nadělat už u štěňátka pěknou paseku a zničit srst. Zároveň i volba hřebenů a kartáčů je velmi důležitá, samozřejmě lze koupit spoustu levnějších náhražek za poloviční peníze, ale já jsem se vždy vrátila k profi přípravkům, ten rozdíl je při česání nesrovnatelný. A taky profi kartáče i hřebeny vám vydrží už na celý život pejska, pokud je sami nezničíte, takže se investice do nich určitě vyplatí.

Aimable croissant de Cuteberry ''Pipi'


Po koupání je důležité štěňátko pečlivě vytřít ručníkem a vyfoukat fénem. Srst lehce kartáčovat kvalitním kartáčem, jako nejvhodnější považuji kartáč od Chris Christensenu se zlatými hroty bud 20mm a nebo 27mm a foukat feném. Dokáží výborným způsobem pročesat srst, aniž to štěňátko bolí nebo tahá. Vzduch používejte pouze středně teplý, protože horký vzduch může vysušit a zničit srst a také samozřejmě může štěně pálit. Na sušení si zvolte pokud možno pohodlné místo, pokud nemáte doma úpravový stůl, bohatě postačí třeba pračka nebo klasický stůl, ale jako podklad si dejte ručník a nebo deku, aby to štěnátku neklouzalo a cítilo se pohodlně. Jakmile je štěňátko suché, hodně ho pochvalte a dejte mu odměnu. Hodně záleží na tom, jak štěňátko navyknete na pravidelnou úpravu.
Postupem času srst začíná narůstat do větší délky a je proto potřeba věnovat se česání a koupání v mnohem větší intenzitě než u malého štěněte. V obdobi zhruba od 4-9 měsíce pro koupaní vždy volte šampon a kondicionér zvlášť a můžete kondicioner nechat i déle v srsti pro ošetření, než ho vypláchnete. Kombinace šamponu Day to Day a kondicioneru Day to Day je velmi vhodná a zanechá přirozenou strukturu srsti a srst bude velmi dobře ošetřena. Ale pozor, v tomto období se již začínají vytvářet první cucky v srsti, proto se velmi pečlivě věnujte česaní také za ušima, pod předníma nohama a také zadní nohy se velmi rády plstí. Pro cotonky při česání používám sprej, protože srst při česání ošetří a také se vám bude cotonek mnohem lépe česat. Oblíbený je sprej od firmy Vellus - Antistat nebo Ice on Ice of Chris Christensen. Hřeben vám po nastříkání do srsti v ní bude lehce klouzat a srst se vám nebude tolik zacuchávat a vydrží nadýchaná.
Je také lepší i cotonka častěji koupat zhruba v rozmezí 2-3 týdnů, vždy vyfoukat fénem a pročesávat kartáčem. Nikdy nenechte cotonka uschnout jen tak, srst se vam zaplstí a už se s ní nedomluvíte!!!!!!

Tyto výrobky je možno pořídit zde.
Jemný šampón s kondicionérom
Šampón Day to Day hydratační

Kondicionér Day to Day hydratační
Kartáč zl.hroty
Hřebeny